NASZA MISJA

W dzisiejszych czasach informacja obiega świat w kilka sekund. Ludzie stają się coraz bardziej świadomi tego, co się dzieje dookoła. Zaczynają rozumieć co jedzą, jakie to ma znaczenie i wpływ na środowisko. Zaczynają poznawać prawdę. A prawdy, czyli tego, co człowiek czuje w swoim wnętrzu – nie da się oszukać. Ludzie ZACZYNAJĄ CZUĆ. I to jest piękne.

Założyliśmy wegańską restaurację, ponieważ popchnęło nas do tego to, co poczuliśmy. Że jest to potrzebne. Że ma to wspaniałą misję. A ta misja jest o wiele większa od nas samych. To właśnie ona sprawia, że możemy pracować 16 godzin dziennie przez 7 dni w tygodniu i czuć radość! To coś niezwykłego.

Naszą misję opisują trzy słowa.

ZDROWIE, EMPATIA, ŚWIADOMOŚĆ

Zdrowie 

– chcemy, aby ludzie byli zdrowsi.

Jedzenie produktów roślinnych jest o wiele zdrowsze niż jedzenie mięsa. To niezaprzeczalny fakt.

Spożycie mięsa wiąże się ze większą zapadalnością na choroby serca i nowotwory. Mięso przypisane jest do tej samej grupy substancji rakotwórczych co pluton, azbest, alkohol, papierosy i spaliny. Jako dowód można sobie przeczytać raport WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz pytania do raportu.

Podobnie jest z mlekiem, serem i innymi produktami odzwierzęcymi. To wszystko niszczy nas od środka, niepotrzebnie obciąża organizm i zanieczyszcza.

EMPATIA

– chcemy aby ludzie byli bardziej wrażliwi.

Jedzenie zwierząt w dzisiejszych czasach jest niepotrzebnym okrucieństwem. Masowe zabijanie, dojenie i wykorzystywanie zwierząt jest po prostu nie do zaakceptowania. Ta forma niewolnictwa musi się skończyć.

Dziś już nie trzeba zabijać. Dziś naprawdę mamy świetne alternatywy dla mięsa, mleka, sera i jajek. Chcemy pokazać ludziom te alternatywy i ułatwić im wybór. I przy okazji uświadomić ich, że taki wybór mają…

ŚWIADOMOŚĆ

 – chcemy, aby ludzie byli świadomi konsekwencji swoich działań.

Powinniśmy być bardziej świadomi tego co jemy i jaki to ma wpływ na otoczenie.

Hodowla zwierząt pod ubój przyczynia się do zużywania nadmiernej ilości wody (zwierzęta muszą pić), pożywienia (zwierzęta muszą jeść), powierzchni (wycinka lasów pod hodowlę), zwiększenie ilość gazów cieplarnianych (więcej niż wszystkie samochody i fabryki). A to dopiero czubek góry lodowej. Warto rzucić okiem na ten dokument i się zastanowić. Można poszukać też innych źródeł – droga wolna!

Hodowla zwierząt to oczywiście tylko jeden aspekt bardzo szerokiego zagadnienia, jakim jest świadomość. Ale w skrócie, weganizm w porównaniu do diety mięsnej, jest po prostu bardziej ekologiczny, bardziej współczujący i bardziej szanujący Ziemię.

MY JAKO LUDZIE

Nie jesteśmy restauracją. Jesteśmy ludźmi tak samo jak Ty. 

Mamy ręce, nogi, twarz. Mamy codzienne problemy, wyzwania i niespodzianki. Można z nami porozmawiać. Pośmiać się. Wymienić opinią. Czasem mamy rację, a czasem się mylimy. Jesteśmy normalnymi ludźmi. 

Nie jesteśmy restauracją, ponieważ restaurację tworzą ludzie, którzy do niej przychodzą. Puste krzesła to nie restauracja. To sklep z meblami… 

Od początku czuliśmy wiele dobrej energii płynącej z naszej lokalizacji. Duch tego miejsca potrafi pozytywnie namieszać w głowie. Wiemy, że ten duch przyciągnie ludzi. Chcemy, aby nasza restauracja była przyjaznym miejscem, gdzie można oderwać się od codziennych problemów i dobrze zjeść. Przyjdź i sprawdź.

A TO MY

Pani szefowa weganka Milena Wójtowicz

Pan szefo weganin Artur Wójtowicz

Więcej informacji o nas, kim jesteśmy prywatnie i skąd pomysł na restaurację – będziemy na bieżąco dodawać na naszym blogu.